Γ. Καραλάκης, Πρόεδρος ΑΣ «Ανατολή»: «Οι βιοδιεγέρτες δυναμώνουν το φυτό και το βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών»
Τα σημαντικά οφέλη που έχει αποκομίσει από την εφαρμογή καινοτόμων βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια θερμοκηπιακής ντομάτας μοιράζεται στην «ΥΧ» ο Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή», στην Ιεράπετρα Κρήτης, ο οποίος συμμετέχει ως εταίρος στο πιλοτικό έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας «ΒΙΟ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ».
Το χρηματοδοτούμενο έργο του Μέτρου 16 «Συνεργασία» υλοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του Εργαστηρίου Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον συντονισμό της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η οποία διακρίνεται από την εμπειρία της στην υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων.
Ο κ. Καραλάκης αναφέρεται στους στόχους του συνεταιρισμού και στην «εμμονή» των παραγωγών-μελών του με την υιοθέτηση νέων πρακτικών στην καλλιέργεια. «Η εφαρμογή και η πιστοποίηση προγραμμάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και συστημάτων ποιότητας, καθώς και η υψηλής τεχνογνωσίας προσφορά υπηρεσιών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής κατά 10%-12% ετησίως», υπογραμμίζει. Στο πλαίσιο της υιοθέτησης των ανωτέρω επιστημονικών καινοτομιών, ο συνεταιρισμός συμμετέχει στο έργο της Επιχειρησιακής Ομάδας, με στόχο την εφαρμογή και την αξιολόγηση καινοτόμων βιοδιεγερτών που μειώνουν τις ανάγκες των φυτών σε νερό και λιπάσματα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες ντομάτας.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ανατολή» ιδρύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2000 από μία ομάδα αγροτών – παραγωγών κηπευτικών της περιοχής, με σκοπό την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των συνεταίρων-μελών του στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης.
Σήμερα, ο αριθμός των μελών του συνεταιρισμού ξεπερνά τα 200 και όλοι μαζί καλλιεργούν συνολικά πάνω από 1.000 στρέμματα, γεγονός που έχει οδηγήσει την «Ανατολή» να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους συνεταιρισμούς του κλάδου στην Ελλάδα, με δικές του εγκαταστάσεις, συσκευαστήριο, αλλά και δημοπρατήριο. «Σημαντικό ποσοστό των προϊόντων του συνεταιρισμού, που σε κάποια είδη, όπως τα αγγούρια, φτάνει και το 90% κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού στα Βαλκάνια, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο πρόεδρος του ΑΣ «Ανατολή».
Στο δημοπρατήριο του συνεταιρισμού φτάνουν έμποροι τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό. Όμως, η εξαγωγική δραστηριότητα, την οποία ο συνεταιρισμός στηρίζει με συμμετοχή σε προγράμματα και εκθέσεις, είναι πολύ σημαντική, γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Καραλάκης, «οι εξαγωγές σημαίνουν καλύτερες και πιο σταθερές τιμές». Επίσης, προσθέτει ότι «αν όλα μας τα προϊόντα πάνε στη λαχαναγορά στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, θα πέσουν οι τιμές».
Μεγάλο ατού για τον συνεταιρισμό είναι η χειμερινή παραγωγή κηπευτικών, αλλά και η ποιότητα των προϊόντων που παράγει, τα οποία είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. «Εμείς, τώρα, τελειώνουμε τα φυτέματα. Οκτώβριο-Νοέμβριο έχουν φυτευτεί όλα τα θερμοκήπια και ξεκινάμε να μαζεύουμε. Γενάρη-Φλεβάρη είμαστε στο φουλ της παραγωγής και έχουμε παραγωγή μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο», περιγράφει.
«Πρέπει να βρεις και να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο σκεύασμα, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Άλλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, άλλο στην καρπόδεση, άλλο λίγο πριν από τη συγκομιδή»,Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος ΑΣ “Ανατολή”
Μεγάλα τα οφέλη
Η συμμετοχή των παραγωγών στην Επιχειρησιακή Ομάδα «ΒΙΟ-ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ» έχει φέρει μεγάλα οφέλη, όπως σημειώνει ο ίδιος. «Οι παραγωγοί μας είναι ενημερωμένοι και προχωρημένοι, όσον αφορά την τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια. Ό,τι καινούργιο βγαίνει, το χρησιμοποιούν». Στην υιοθέτηση και στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών βοηθούν οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού που, σύμφωνα με τον κ. Καραλάκη, «πηγαίνουν καθημερινά στις καλλιέργειες και βοηθούν τους παραγωγούς».
Η εφαρμογή των βιοδιεγερτών έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για την παραγωγή. «Δίνουν και ποιότητα και χρώμα και ποσότητα», εξηγεί ο κ. Καραλάκης. «Οι βιοδιεγέρτες βοηθούν το φυτό στη θρέψη, στην καταπολέμηση ασθενειών, το δυναμώνουν, του δίνουν ουσίες που δεν μπορεί να πάρει από το χώμα», προσθέτει.
Οι θετικές αλλαγές στην εντός θερμοκηπίου καλλιέργεια ντομάτας με τη χρήση βιοδιεγερτών είναι σημαντικές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, «πρέπει να βρεις και να χρησιμοποιήσεις το κατάλληλο σκεύασμα, ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού. Άλλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, άλλο στην καρπόδεση, άλλο λίγο πριν από τη συγκομιδή».
Αναρτήθηκε στην εφημερίδα “Υπαιθρος Χώρα” και στον δικτυακό τόπο ypaithros.gr